Η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων και γυναικών είναι μια από τις αρχαιότερες εγκληματικές συμπεριφορές. Με την εμφάνιση και τη διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου έχουμε απλά μια νέα γέφυρα προς το έγκλημα.
Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο εμφανίζεται με τη μορφή εικόνων, φωτογραφιών καθώς και βίντεο στα οποία παρουσιάζονται γυμνά κορμιά ανηλίκων, ανήλικοι να αυνανίζονται και ακόμα χειρότερα, ανήλικοι να κακοποιούνται σεξουαλικά από ενήλικους.
Αυξημένη ζήτηση υπάρχει στην κακοποίηση ανηλίκων από υπερήλικες και γενικά σε οτιδήποτε το αποτρόπαιο. Η καινούργια τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης ή και συμμετοχής σε ζωντανό «σόου».
Το πρόβλημα μπορεί να προσεγγισθεί από δυο διαφορετικές πλευρές όσον αφορά το πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των παιδόφιλων με την είσοδό τους σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Ενδέχεται οι ορέξεις του δράστη να ικανοποιηθούν και να εκτονωθούν με τον τρόπο αυτό και να μην εκδηλωθούν οι διαστροφικές του τάσεις στο υπόλοιπο κοινωνικό περιβάλλον. Είναι όμως πολύ πιθανό τα θεάματα αυτά να του δημιουργήσουν ψύχωση, την οποία 8α εκδηλώσει στον κοινωνικό περίγυρο, κακοποιώντας σεξουαλικά κάποιο ανήλικο άτομο. Επιπλέον ,οι παιδόφιλοι δημιουργούν τα δικά τους δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) στο Διαδίκτυο, στα οποία είναι μόνο αυτοί ευπρόσδεκτοι, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και τακτικές προσέγγισης ανηλίκων.
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών για πορνογραφικούς σκοπούς, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ επικερδής επιχείρηση. Έτσι, με τη δουλειά αυτή ασχολούνται άτομα με τεράστια γνώση στο χώρο των υπολογιστών και μακρά πείρα χρήσης του μέσου.
Τα πιο αισχρά και πλέον διαδεδομένα κυκλώματα παιδικής πορνείας κρύβονται στο Διαδίκτυο, πίσω από κρυπτογραφημένες διευθύνσεις και κωδικούς που γνωρίζουν μόνο όσοι πληρώνουν αδρά. Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλοί δικτυακοί τόποι που έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο και λειτουργούν ως «κλαμπ παιδεραστών» και τα οποία πουλούν φωτογραφίες και βιντεοταινίες ανήλικων πρωταγωνιστών. Πολλοί από αυτούς τους δικτυακούς τόπους διοργανώνουν ακόμα τα ταξίδια σε χώρες όπως η Ιαπωνία ή η Ταϊλάνδη και υπόσχονται να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές διαστροφικές επιθυμίες των πελατών τους.
Οι δικτυακοί τόποι της παιδικής πορνείας δεν βρίσκονται επισήμως καταχωρημένοι στο διαδίκτυο. Ηλεκτρονικές διευθύνσεις με «μαλακό πορνό» στις οποίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις αναζητήσουν μέσω άλλων ηλεκτρονικών διευθύνσεων ερωτικού ή παρόμοιου περιεχομένου. Στις διευθύνσεις εκείνες όμως που έχουν πιο «σκληρό πορνό» μέσα στο δίκτυο μπορεί να φτάσει κάποιος μόνο αν ψάξει εξωνυχιστικά στο διαδίκτυο.
Οι κωδικοποιημένες πορνογραφικές διευθύνσεις ανακοινώνονται ιδιωτικά μέσω e-mail, ενώ οι παράνομες υπηρεσίες που προσφέρονται διαφημίζονται μέσα από διάφορες ομάδες συζητήσεων , που καλύπτονται πίσω από παραπλανητικούς τίτλους και ενδιαφέροντα, όπως τη μουσική, τα ταξίδια και τον αθλητισμό. Οι μηχανές αναζήτησης σπάνια θα καταδείξουν μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει ως κύριο περιεχόμενο την παιδική πορνογραφία.
Χώρες όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία , η Ταϊλάνδη, η Κορέα , οι Φιλιππίνες καθώς επίσης και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φαίνονται να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο της παιδικής αθωότητας στο Διαδίκτυο. Στις διάφορες φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται ως δολώματα για τους επίδοξους παιδεραστές φιγουράρουν οι αθώοι ανήλικοι πρωταγωνιστές και φαίνονται να χαμογελούν.
Δυστυχώς όμως οι φωτογραφίες γυμνών εφήβων , μικρών αγοριών και κοριτσιών , να χαμογελούν και να ποζάρουν δίπλα σε κήπους, πισίνες και λουλούδια που προσφέρονται δωρεάν ,είναι μόνο ο κράχτης που δελεάζει τους επίδοξους πελάτες. Στο Διαδίκτυο παρουσιάζονται και διακινούνται χιλιάδες φωτογραφίες βασανιστηρίων χωρίς έλεγχο , οι οποίες χωρίς δυσκολία χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες ως «ερωτικές». Προκειμένου να στοχεύσουν σε κοινό με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα οι έμποροι της παιδικής σάρκας διαφημίζουν την καταγωγή και την ηλικία των ανήλικων θυμάτων.
Η εξάπλωση του φαινομένου της πορνογραφίας και πορνείας ανηλίκων στο διαδίκτυο αλλάζει διαρκώς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός είναι ο ιδανικός χώρος όπου οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει από το πραγματικό στο φανταστικό από έναν κόσμο με κανόνες ηθικής και νόμους σε έναν άλλον όπου όλα επιτρέπονται και δεν υπάρχουν ηθικοί ή άλλοι φραγμοί.
Ο χρήστης του δικτύου που αναζητά πορνογραφικό υλικό ,ζει σε έναν κόσμο φανταστικό όπου μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τις ερωτικές και σεξουαλικές του προτιμήσεις ελεύθερα, χωρίς τον κίνδυνο της αποκάλυψης, της κριτικής ,του κοινωνικού ελέγχου ή ακόμα και της ποινικής διώξεώς του.
Πολλοί από αυτούς τους χρήστες της αναζήτησης υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι οικογενειάρχες ,επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα , ίσως και επιφανή μέλη κάποιας κοινωνίας , που δεν είχαν ευκαιρία να εξωτερικεύσουν ασφαλώς αυτήν την ερωτική τους διαστροφή .Μέσω όμως του Διαδικτύου δεν ρισκάρουν απολύτως τίποτα και νιώθουν ασφαλείς, φυσιολογικοί και νόμιμοι, αφού καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία μιας τυχαίας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των δικτυακών τόπων (websites), που προβάλλουν την παιδική πορνογραφία έχει ξεπεράσει τις 100.000 και αυξάνονται διαρκώς. ‘Όμως και οι επισκέπτες αυτών των sites αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό της δυναμικής αυτού του φαινομένου είναι το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα λειτουργίας μιας τέτοιας ιστοσελίδας έγιναν 3.000 επισκέψεις, τον δεύτερο μήνα 90.000 και τον τρίτο ( λίγο πριν κλείσει) ο αριθμός των επισκεπτών είχε φθάσει τα 3,2 εκατομμύρια.
Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο
Προσεγγίζοντας την αιτιολογία του φαινομένου καταλήγουμε ότι η φτώχεια είναι ο κύριος καταλύτης, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει επαρκώς την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στους ακόλουθους παράγοντες που συμβάλλουν στην ύπαρξη και στη δημιουργία αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς :
-
Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών:
Ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 80% των παιδιών που βρίσκονται υπό σεξουαλική εκμετάλλευση έχουν υποστεί κάποιου είδους σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση μέσα στις οικογένειες τους. Μερικά παιδιά που παρευρέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του 1998 για τη σεξουαλικά κακοποιημένη νεολαία, ανέφεραν ότι εισήλθαν στην παιδική πορνεία όταν συνειδητοποίησαν ότι για τους γονείς τους ήταν ανεπιθύμητα λάθη.
-
Ένοπλες συγκρούσεις :
Πολλά παιδιά είναι συχνά χωρισμένα από τους γονείς τους, ενώ άλλα τους χάνουν στο σκληρό περιβάλλον ενόπλων συγκρούσεων και πολεμικών γεγονότων και μένουν ορφανά και απροστάτευτα. Στο πλαίσιο αυτό τα ανήλικα παιδιά καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα στους επιτήδειους. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου έχουν αναφερθεί εξαφανίσεις παιδιών από στρατόπεδα προσφύγων, κατά την πορεία τους για αναζήτηση καλύτερης τύχης, στους τόπους προορισμού κλπ. Τα παιδία αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικών πράξεων και συναλλαγών στους τόπους των συγκρούσεων και μεταφέρθηκαν για να ριχθούν στην πορνεία σε πιο ασφαλείς χώρες (δυτικές).
-
Καταναλωτισμός :
Σε πολλές αναπτυγμένες χώρες κάποια παιδιά ωθούνται στην πορνεία ,επιδιώκοντας μεγαλύτερα εισοδήματα με γρήγορους τρόπους. Αυτή η επιθυμά που δημιουργεί ο υπερκαταναλωτισμός, προσελκύει τα ανήλικα παιδιά και τα οδηγεί στο κύκλωμα της παιδικής πορνείας, αφού η επιδίωξη και ο στόχος τους είναι το άμεσο, υψηλό και γρήγορο κέρδος ,με το οποίο θα μετέχουν σε απόλαυση αγαθών και υπηρεσιών πολυτελείας.
-
Ανήλικα ορφανά παιδιά λόγω ασθενειών και επιδημιών (AIDS κλπ.) :
Πρόκειται για εκατομμύρια παιδιά της Αφρικής κυρίως ηλικίας κάτω των 15 ετών που έχουν χάσει τον έναν ή και τους δυο γονείς από το AIDS ή και άλλες αιτίες. Αναμένεται ότι σε λίγα χρόνια, πολλές οικογένειες στην Αφρική θα αποτελούνται μόνο από τα αδέρφια, αφού οι γονείς θα έχουν αποβιώσει. Ένα μέρος από αυτά τα παιδιά καθώς και άλλα που θα προέρχονται από τις παραγκουπόλεις της Αργεντινής και άλλων φτωχών χωρών θα αποτελέσουν «εμπόρευμα» προς εκμετάλλευση στα χέρια των επιτήδειων.
-
Τα παιδιά των φαναριών:
Τα άστεγα παιδιά που περιφέρονται και ζουν στους δρόμους, καταφεύγουν συχνά στην πορνεία προκειμένου να επιζήσουν, αφού τους αποφέρει υψηλότερες αποδοχές από κάθε άλλη «δραστηριότητα».
-
Εθνικές, Κοινωνικές διακρίσεις :
Δεξαμενή άντλησης ανήλικων παιδιών για εκμετάλλευση, αποτελούν διάφορες εθνικές ομάδες και ιδίως οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, που έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αμφισβητείται ακόμα η εθνική ταυτότητα αυτών και η πορεία ζωής τους προδιαγράφεται αρνητική ,αφού περιορίζεται η πρόσβασή της στην εκπαίδευση και στην εργασία.